Napísala som názov receptu a pri spomienke na túto pochúťku som sa musela postaviť a namočiť si tapioku 😅. Je to skvelá mňamka, tak poďte si ho so mnou pripraviť! Navyše je bezlaktózový a bezlepkový
Maniok, z ktorého pochádza tapioka, je subtropický 1-3m vysoký krík, s jedlými 30-40 cm dlhými hľuzami s vysokým obsahom škrobu, bez obsahu lepku. Tapiokové perly sú zdravým zdrojom uhľohydrátov, majú nízky obsah cholesterolu a neobsahujú nezdravé tuky. Tapioka obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Neobsahuje lepok a môže byť preto súčasťou bezlepkovej diéty pre celiatikov.
Recept
Na tapiokový puding potrebujeme:
- tapiokové perly (nakupujem ich cez bioland.sk)
- rastlinné mlieko (najviac sa k tomuto hodí kokosové mlieko) – viac o mliekach v tomto článku
- sladidlo (bio agáve alebo čakankový sirup alebo xylitol)
- vanilka
Na mangové pyré potrebujeme:
- mango (čerstvé alebo mrazené)
- voda
- 1 PL chia semiačka
Postup:
- 1 diel tapiokových perál prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme do 3 dielov vody alebo rastlinného mlieka. Môžete nechať cez noc v chladničke alebo aspoň na 15 min.
- Keď zväčšia svoj objem, zlejeme z nich vodu a vysypeme tapioku do hrnca. Na začiatku varenia pridám od oka rastlinné mlieko, trochu nad tapioku. Potom podľa potreby dolievam,..netreba sa toho báť, perly vypijú veľa tekutín. Osladíme, pridáme vanilku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia (podobne ako puding). Je hotový, keď si naberiete na lyžičku a všetky perličky sú priehľadné. Pozor, niektoré rastlinné mlieka sú sladkasté, treba ochutnať a sladiť iba podľa potreby. Napríklad bio ovsené mlieko z DM drogerie neobsahuje cukor, ale je veľmi sladký.
- Mangové pyré varím zároveň s pudingom. 1 hrnček mrazeného manga (alebo čerstvého nakrajaný na kocky) dám variť s 2-3 PL vody. Keď sú uvarené do mäkka, pridám 1 PL chia semiačok a rozmixujem tyčovým mixérom. Nechám trochu vychladnúť a nalejem na spodok pohárikov.
- Hotový puding opatrne nalievanie na mangové pyré. Prípadne môžeme ochutiť aj inak – iným ovocím, čokoládou či orieškami. Môžeme odložiť do chladničky, ale my ho máme najradšej ešte horúci! :P.
0 Komentáre