Tapiokový puding s mangovým pyré a chia semiačkami (bez laktózy)

1244 Zobrazení 0 Comment

Napísala som názov receptu a pri spomienke na túto pochúťku som sa musela postaviť a namočiť si tapioku 😅. Je to skvelá mňamka, tak poďte si ho so mnou pripraviť! Navyše je bezlaktózový a bezlepkový

Maniok, z ktorého pochádza tapioka, je subtropický 1-3m vysoký krík, s jedlými 30-40 cm dlhými hľuzami s vysokým obsahom škrobu, bez obsahu lepku. Tapiokové perly sú zdravým zdrojom uhľohydrátov, majú nízky obsah cholesterolu a neobsahujú nezdravé tuky. Tapioka obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Neobsahuje lepok a môže byť preto súčasťou bezlepkovej diéty pre celiatikov.

Recept

Na tapiokový puding potrebujeme:

  • tapiokové perly (nakupujem ich cez bioland.sk)
  • rastlinné mlieko (najviac sa k tomuto hodí kokosové mlieko) – viac o mliekach v tomto článku
  • sladidlo (bio agáve alebo čakankový sirup alebo xylitol)
  • vanilka

Na mangové pyré potrebujeme:

  • mango (čerstvé alebo mrazené)
  • voda
  • 1 PL chia semiačka

Postup:

  1. 1 diel tapiokových perál prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme do 3 dielov vody alebo rastlinného mlieka. Môžete nechať cez noc v chladničke alebo aspoň na 15 min.
  2. Keď zväčšia svoj objem, zlejeme z nich vodu a vysypeme tapioku do hrnca. Na začiatku varenia pridám od oka rastlinné mlieko, trochu nad tapioku. Potom podľa potreby dolievam,..netreba sa toho báť, perly vypijú veľa tekutín. Osladíme, pridáme vanilku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia (podobne ako puding). Je hotový, keď si naberiete na lyžičku a všetky perličky sú priehľadné. Pozor, niektoré rastlinné mlieka sú sladkasté, treba ochutnať a sladiť iba podľa potreby. Napríklad bio ovsené mlieko z DM drogerie neobsahuje cukor, ale je veľmi sladký.
  3. Mangové pyré varím zároveň s pudingom. 1 hrnček mrazeného manga (alebo čerstvého nakrajaný na kocky) dám variť s 2-3 PL vody. Keď sú uvarené do mäkka, pridám 1 PL chia semiačok a rozmixujem tyčovým mixérom. Nechám trochu vychladnúť a nalejem na spodok pohárikov.
  4. Hotový puding opatrne nalievanie na mangové pyré. Prípadne môžeme ochutiť aj inak – iným ovocím, čokoládou či orieškami. Môžeme odložiť do chladničky, ale my ho máme najradšej ešte horúci! :P.
0 Komentáre

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.