Cviklové rizoto s parmezánom

1202 Zobrazení 0 Comment
cviklové rizoto

Skvelý a, pri troche predprípravy, aj rýchly obed alebo večera. Pre nás bolo toto jedlo vždy eso v rukáve, ak Elinka všetko iné odmietala jesť. Cviklové rizoto s dobrým parmezánom je istota. Miluje rizotá jesť, aj ich pripravovať!

Ingrediencie:

  • 1 veľká cvikla
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • olivový olej/ ghí maslo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 šálka ryže basmati (preferujem tento alebo z dm)
  • ochutiť môžete podľa seba, ja som dala: soľ, sušený ligurček, bazalka, mleté čierne korenie, parmezán/ grana padano

Postup:

  1. Cviklu si pripravíme vopred. Umyjeme a celú ju dáme variť, väčšia cvikla sa varí aj 2,5 hodiny, menšia cca hodinku (a preto je super takto si pripraviť cviklu už keď si ju prinesieme domov, po uvarení ju ošúpať, nakrájať alebo nastrúhať a zamraziť). Cviklové rizoto si s takto pripravenou cviklou uvaríme do pol hodinky.
  2. Nakrájame si cibuľu, osmahneme do sklovita na ghí masle alebo olivovom oleji (na rizoto používam wok panvicu), pridáme k nej opláchnutú ryžu a len chvíľku miešame ryžu na masle a cibuli.
  3. Ryžu za stáleho miešania podlievame vodou, vývarom z cvikle alebo zeleninovým vývarom, ja som sa ešte nenaučila mraziť si vývar pre podobné recepty. Preto podlievam vodou a pridám bio vegetu (bio sušená zelenina).
  4. Rada pridávam maslo (podľa chuti, cca 1-2 PL) pre krémovejšiu chuť. Rizoto osolíme, okoreníme, pridáme zvolené bylinky a parmezán podľa chuti.
  5. Na vrch si môžeme dať niečo zelené, ako napríklad poľníček, alebo si spraviť karamelizovanú cibuľku – cibuľu pražíme na nízkom plameni aj 20 minút. Keď začne hnednúť, pridáme trochu agáve sirupu a necháme ešte chvíľu na panvici s občasným premiešaním (pozor, s agáve sirupom sa môže rýchlo pripáliť). Do 2 minútiek môžeme odstaviť.

Prajem vám dobrú chuť!

0 Komentáre

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.