Mám pocit, že odkedy sme sa vzdali všetkého nezdravého, tak stále jeme nejakú dobrotu a ešte k tomu bez výčitiek 😜. Tento puding si môžeš dať na lievance, na chia puding, ako dip k ovociu a mohlo by byť zaujímavé aj ako topping na cupcake, jednoducho ako len máš akurát chuť. Najbližšie skúsim aj iné ako kakaové 😉.
Prečo by sme mali častejšie jesť avokádo?
Avokádo je energetické ovocie s vysokou výživovou hodnotou. Je bohaté na bielkoviny a obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch, ktoré chýbajú v iných druhoch ovocia, vrátane vitamínov A, B, D a E. obsahuje rôzne hladiny oleja v dužine, preto sa široko používa vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle a na získavanie komerčných olejov podobných olivovému oleju kvôli ich podobnému zloženiu mastných kyselín. Okrem toho je toto ovocie uznávané pre svoje zdravotné výhody, najmä vďaka zlúčeninám prítomným v lipidovej frakcii, ako sú omega mastné kyseliny, fytosteroly, tokoferoly a skvalén.
Kedy je avokádo zrelé?
Ak je avokádo ešte celkom tvrdé, necháme ho pri izbovej teplote dozrieť. Trvá to cca aj tri dni, ale každý deň to kontrolujem. Keď je na stlačenie mäkké, je dozreté, vtedy ho hneď presunieme do chladničky. Dužina avokáda by mala byť do žlta a kozistenciou pripomínať maslo. Ak je pod stopkou hnedé, je už hnilé a je “zrelé” akurát tak do smetného koša, určite nie na konzumáciu.
Ingrediencie:
- 2 zrelé avokáda
- 2 zrelé banány (avokádo a banány vždy nakupujem cez bioland)
- štipka mletej vanilky (aj v dm majú dobrú bio vanilku)
- 1/2 lyžičky škorice
- podľa chuti tekuté sladidlo, napríklad ďatľový sirup, agáve sirup alebo domáci med
- 1 kopcovitá lyžica kakaa
Postup:
- Všetko okrem sladidla si vložíme do vyššej nádoby (avokádo samozrejme zbavíme šupky a kôstky), ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Ochutnávame a podľa toho pridáme sladidlo, aby sme to náhodou neprehnali, keďže banány vedia byť poriadne sladké.
- Puding môžeme ozdobiť orieškami, kokosovými lupienkami, ovocím, alebo len tak, samotné. Mňam!
0 Komentáre