Klasický banánový chlebík som nerobila, odkedy redukujeme živočíšne potraviny prijaté v strave na minimum, keďže tam ide maslo, vajíčka a aj jogurt. Už nám to však chýbalo, a tak som skúsila nahradiť maslo zdravším ghí maslom, vajíčka slizom z ľanových semiačok a jogurt som vynechala. A ono to vyšlo 😜.
Ingrediencie:
- 250g špaldová hladká múka
- 1/2 ČL mletá vanilka
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2-3 PL ghí masla
- 2 PL mandľového masla
- 2-3 PL agáve sirup
- Štipka soli
- 3 zrelé banány
- 40g ľanové semiačka gold
- Trochu vody
- Trochu (50ml?) ovseného mlieka
Postup:
- Najprv si pomel ľanové semiačka – napríklad v mažiari, mlynčeku na kávu a pod. Melieme vždy čerstvý, ktorý hneď spotrebujeme! Ak sa neporadí pomlieť semiačka, nevadí, vyjde to aj tak. Omega-3 a 6 mastné kyseliny z ľanových semiačok však získaš len narušením semiačka, inak len “preletí” cez tvoje tráviace ústrojenstvo a trochu prečistí.
- Múku, vanilku, prášok do pečiva, sóda bikarbónu a soľ zmiešame dokopy.
- Banány roztlačíme na kašu. Ja vždy používam ponorný mixér, kaša je potom úplne hladká.
- Primiešame k banánom ľanové semiačka, agáve sirup alebo iné sladidlo, roztopenghí maslo a mandľové maslo. Môžeme ešte ponorným mixérom “prebehnúť” aby sa všetko poriadne premiešalo.
- Zmiešame suché a mokré ingrediencie dokopy. Pridáme asi 2 PL vody a asi 30 ml ovseného mlieka. Zmiešame a pridáme tekutinu (vodu alebo ovsený nápoj) ak je treba. Mne vznikla veľmi hustá a tuhá zmes.
- Formu na chlebík vymastíme kokosovým olejom, preložíme cesto do formy a vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C (horný a dolný ohrev), skúšala som po 25 minútach špáradlom. Ak je špáradlo lepkavé, cesto je ešte surové. Chlebík sa v mojej rúre dokončil asi v 35. minúte.
0 Komentáre