Rastlinné “mlieka” + recepty

2212 Zobrazení 1 Comment
makové mlieko

Stojím v “DM-ke” pri regáloch s potravinami a počujem dve mladšie baby sa spolu rozprávať o rastlinných mliekach. Jedna sa pýta druhej: “Toľko je tých mandľových, kokosových a kadejakých mliek, nikdy neviem, ktoré si vybrať, ty sa v tom vyznáš?” a kamoška jej odpovedá: “Alergologička mi odporúčala Alpro, tak iné ani nekupujem.” Výborne. Škoda, že ani čítať zloženie potravín nás v škole neučia. Potom by bola odpoveď celkom jednoduchá.

Také mandľové mlieko nemusí obsahovať nič iné okrem vody, madlí a prípadne aj soli. To isté platí o väčšine rastlinných mliek.

Len pre porovnanie a lepšie pochopenie uvediem zloženie Alpro mandľového nápoja:

pitná voda, cukor, MANDLE (2,3%), fosforečnan trivápenatý, morská soľ, stabilizátory (karobová guma, guma gellan), emulgátor (slnečnicový lecitín), vitamíny (riboflavín (B2), B12, E, D2)

A v tom istom regáli nájdeš DM Bio Mandľový nápoj s týmto zložením:

voda, MANDLE* 7 %, jedlá morská soľ, *vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve

Spočiatku bolo pre mňa takmer nemožné všade sledovať zloženie potravín, ale to zistenie, že naozaj vysoké percento zdanlivo “zdravých” potravín sú obrovský podvod, ma hnalo a aj ženie stále viac si o tom zisťovať. Je to aj jedným z dôvodov, prečo som si založila tento blog.

Ak si chceš pochutnať na rastlinnom nápoji a nechceš behať po obchodoch a čítať zloženia, najlepšie spravíš, ak si vyrobíš doma. Je to ľahké!

Recept na kokosové mlieko

Kokos zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu odstáť, ja zvyknem 30-60 min.). Potom rozmixujeme ponorným mixérom. Hustota kokosového nápoja záleží od množstva vody. Precedíme (ja používam látkovú plienku) a máme hotovo.

“Odpad”, ktorý nám vznikol, je pre naše telo vzácna vláknina. Rada ju využívam na túto rýchlu mňamku:

Kokosové zvyšky zmiešam s agáve sirupom, kokosovým olejom a kakaovým práškom a môžeme vytvarovať guličky, ja som sa do toho štádia zatiaľ nikdy nedostala😂. Obzvlášť mlsné jazýčky môžu pridať lyžičku mandľového masla.

Recept na mandľový nápoj

  • 1 diel lúpaných mandlí
  • 3 diely odstatej vody

Mandle namočíme na 3-4 hodiny alebo na noc do vody. Ráno vodu zlejeme, mandle premyjeme a pridáme novú odstatu vodu. Rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Ostane nám mandľový nápoj a mandľová hmota, ktorú môžeme využiť napríklad na rôzne raw “mlsky”.

Recept na semiačkové nápoje

  • 1 diel semien (môže byť mak, sezam, amarant, quinoa, konopné semiačka, …)
  • 1 l odstatej vody

Semiačka prepláchneme, necháme na noc v 1,5 diely vody. Ráno rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme odstatu vodu, premiešame a prepasírujeme. Získali sme nápoj, ktorý by sme si mali dopriať každý deň kvôli vysokému obsahu vápnika a iných minerálov.

Recept na ovsené mlieko

Ovsené vločky na noc namočíme do vody, ráno vodu zlejeme, premyjeme a zalejeme 500 ml odstatej vody. Mixujeme ponorným mixérom na čo najjemnejšiu hmotu. Dolejeme vodou do 1 l, pridáme štipku soli a scedíme napríklad cez látkovú plienku. Ja mám na cedenie vyčlenenú jednu, ktorú nepoužívam na nič iné.

Pre ešte lepší zážitok môžeš použiť aj priamo ovos, najviac ti prípravu uľahčí MioMat. MioMat je super pomôcka, za 20 minút máš zeleninovú polievku, rastlinné mlieko, zdravé kaše a pod. nadupané vitamínmi, organickými minerálmi, antioxidantmi atď. Viac o MioMate zistíš tu.

Aké sú benefity z doma vyrobených rastlinných nápojov?

  • za krátky čas prípravy môžeme dopriať telu množstvo vitamínov, dobrých tukov, olejov, antioxidanty, enzými a pod… závisí hlavne od zložky, ktorú zvolíme
  • z kupovaných a skladovaných nápojov nikdy nedosiahneme také hodnotné vitamíny a živiny ako čerstvo vyrobené
  • väčšina jedál, ktoré konzumujeme v našom tele pôsobia kyselinotvorne, rastlinné mlieka obsahujú veľa organického vápnika, ktorý vyrovnáva pH
  • je to lacnejšie ako kupované rastlinné nápoje

1 Komentáre

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.