Viete, čo je to aquafaba? Je to jednoducho nálev zo strukovín. Aqua = voda, faba = fazuľa. My použijeme konkrétne nálev z cícera.
Aquafaba má konzistenciu ako vaječný bielok a preto sa dá použiť ako náhrada napríklad snehu z bielok. Je jedno, či máš alergiu na vajíčka alebo si vegán alebo nič z toho, čokoládovú penu z aquafaby proste musíš skúsiť! Lebo je to uuuuužasneee!! ☺️
nálev z cíceru (aquafaba) – toto je základná surovina, ktorá vytvorí krásnu penu. Dbajte aj na to, aby to nebol hocijaký cícer, hlavne aby nebol príliš slaný, ideálne pod 1 % soli. Skúsenosti mám s cícerom z lidl, z dm, a týmto z Biolandu. Zároveň musí byť pred mixovaním vychladený. Väčšinou to robím tak, že použijem cícer na obed, nálev odložím do chladničky a večer, alebo na druhý deň, spravím penu. Použite väčšiu misku, pretože zdvojnásobí svoj objem.
Ingrediencie:
- nálev z cíceru (aquafaba) z jednej konzervy
- šťavu z pólky citróna
- 100 g horká čokoláda (aspoň 70 %)
- 1 plochá PL kokosový cukor (voliteľné) alebo iné sladidlo
- lesné ovocie (použila som mrazené)
- agávový alebo ryžový sirup
Postup:
- Najprv si roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Necháme bokom trochu vychladnúť.
- Zároveň si zohrejeme v hrnci lesné plody, pridáme trochu sladidla, napríklad agáve alebo ryžový sirup a varíme, kým sa ovocie nerozpadáva. Necháme vychladnúť, môžeme prepasírovať, alebo ponorným mixérom rozmixovať. Dáme cca 2-3 polievkové lyžice na spodok každého pohára.
- Môžeme ísť na šľahanie peny. Môžete použiť ručný mixér alebo kuchynský robot. Nie je na tom nič náročné, chce to len čas. V niektorých receptoch som našla aj 15 minútové mixovanie, mne však zakaždým stačilo cca 5-7 minút, aby vznikla tuhá pena. Keď začína vznikať pena, postupne do toho mixujem šťavu z citróna. Po cca 5 minútach mixovania pridáme pomaly cukor a mixujeme kým už necítime kryštáliky cukru v pene.
- Mierne vychladnutú čokoládu pridávame pomaly do peny a mäkkou špachtľou jemne vmiešame. Čím budete opatrnejší, o to viac si zanechá objem, je však normálne, že trochu objem stratí. Čokoládovú penu pridáme na lesnú zmes do pohárov.
- Najlepšie chutí na druhý deň vychladená z chladničky.
Prajem dobrú chuť a nezabudnite ma sledovať na Instagrame a Facebooku 😉
3 Komentáre
Mária
Ak sa smiem spýtať, čo je to ten nálev z cíceru? Velmi by chýbal v recepte? Ďakujem
Niki
Dobrý deň Mária, napríklad v lidli zoženiete cícer v náleve medzi konzervami. Keď použijem cícer, tak vodu nevylievam, ale odložím si do chladničky. Vychladený nálev mixujem podľa popisu v recepte a vznikne pena, takže na tento recept je to hlavná zložka 😉
Mária
Ďakujem, je pravda, že som sa s niečím takým ešte nestretla. Preto sa pýtam. ☺️