Pred rokmi som mala obrovskú chuť na lievance, ale nemala som doma žiadne vajíčka. Tak som si niekde našla recept na lievance bez vajec, ale nebolo to ono. Postupne som dolaďovala a vznikol tento môj recept na najlepšie lievance bez vajec a mlieka. Dajú sa spraviť v zdravšej aj menej zdravej verzii ;), tak nech sa páči, máte na výber.
Ak si chcete zvoliť zdravšiu variantu, klasické mlieko nahraďte domácim rastlinným (kokosové, makové, mandľové, akékoľkvek). Hladkú múku nahraďte celozrnnou alebo alternatívou v podobe napríklad quinoovej alebo pohánkovej múky. Ako sladidlo použite banán, alebo čakankový sirup či sladenku. Čakankový sirup a sladenka (jačmenný slad) sa radia medzi zdravotne výhodné sladidlá. Majú nízky glykemický index, čakankový sirup obsahuje dôležitý inulín a sladenka je bohatá na minerálne látky. S každým sladidlom však opatrne, keďže spôsobujú závislosť na sladkej chuti.
Toto je taká menšia porcia pre 2,5 člennú rodinu, pokiaľ máte hlad alebo čakáte návštevu, jednoducho zdvojnásobte množstvo.
Ingrediencie:
-
- 1 šálka bielej hladkej múky / alebo hladkej špaldovej múky
-
- 1 ČL sóda bikarbóny / alebo vínneho kameňa
-
- štipka soli
-
- 1/2 ČL ceylonskej škorice
-
- cca 1-2 PL agáve sirupu (alebo iné sladidlo)
-
- 1 hrnček mlieka (ja používam iba rastlinné mlieka, tu nájdete recepty na rastlinné mlieka)
-
- 1 PL oleja (ja používam ghí maslo)
-
- 1 PL vody (ak použijete rastlinné mlieko, tak pridajte trošku viac a vodu už netreba)
-
- voliteľné: 1 PL čokoládových kúskov
Postup
-
- Najprv si dobre zmiešame suché ingrediencie a pridáme k nim všetko ostatné. Sódu bikarbónu môžeme nahradiť aj bezfosfátovým práškom do pečiva. Vymiešame metličkou na hladkú hmotu. Ak mám stuhnuté ghí maslo, zvyknem to rozmixovať ponorným mixérom alebo ho roztopiť pred pridaním.
-
- Na panvicu dáme kúsok kokosového oleja (alebo ghí masla) a papierovou servítkou porozotierame, necháme panvicu len “postrašenú” olejom.
-
- Našej najmladšej ešte čokoládu nedávame, takže ak máme chuť na čokoládové, najprv spravím 3 lievance pre Nikolku a potom pridám do cesta čokoládové kúsky. Môžete skúsiť aj hrozienka alebo čo máte radi.
-
- Cesto naberám naberačkou na zohriatu panvicu, a keď bublinky prestanú praskať, hneď otáčam.
-
- K lievancom mám najradšej kombináciu domáceho džemu od maminky s mandľovým maslom, skús, je to návykové 😀 (o orieškových maslách píšem tu)
Dobrú chuť!
Ak sa ti môj blog páči, budem veľmi rada ak ma budeš sledovať na Instagrame 😉. Nájdeš ma ako nikoleta_zifcak.
S láskou, Niki ♥️
0 Komentáre